Falkirk Wheel Visitor Centre

An elegant mix of art and engineering, RMJM’s Falkirk wheel was completed in 2002. Its primary objective was to replace some 11 locks which raised canal boats a metre at a time, with a modern, speedy and safe single lift to raise or lower boats and allow them to continue their journeys, connecting Glasgow and Edinburgh.

An engineering landmark, the ‘wheel’ has a visitor centre which sits beneath it. Camerons were appointed CDM Coordinator by British Waterways Scotland for the interior fit-out of the centre, which demanded special attention due to site-specific hazards of working at height and the proximity of a working waterway.  The large areas of sloping glazing and high internal volume presented food for thought during the design process in terms of construction access and suitable window-cleaning and maintenance systems.


Copyright ©2018 Camerons Architects  All Rights Reserved  Privacy Policy